De reden waarom gin zo’n aromatische drank is, is dat hij wordt gemaakt door plantaardige stoffen te macereren in neutrale alcohol. Deze beroemde botanische stoffen zijn de planten, kruiden, vruchten en specerijen die het zijn complexiteit geven. We willen u graag laten kennismaken met de belangrijkste onderdelen van het product…
Juniper
Het is onmogelijk om over jenever te praten zonder jenever te noemen. Het was zelfs de inspiratie voor zijn naam. Deze bes van de jeneverbesstruik is altijd bekend geweest om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Maar hier zijn het vooral de geuren die ons interesseren. Het bouquet is bloemig, met harsachtige, licht houtachtige noten en een opmerkelijke frisheid. Wij waarderen vooral de kruidige peperige toets die de smaakpapillen prikkelt.
Citrusvruchten
Verfrissend. Dit is een woord dat gin perfect typeert. En deze kwaliteit is vooral te danken aan het gebruik van citrusvruchten bij de productie ervan. Daartoe behoren de citroen met zijn voortreffelijke zuurgraad, de zoete, sappige en fruitige sinaasappel en de bittere, zeer intense variant. De grapefruit, knapperig en levendig, maakt het plaatje compleet.
Kruiden
Wist je dat? Om een gin te maken, moet je naar elk continent reizen op zoek naar krachtige kruiden. Er is het korianderzaad en zijn citroenachtige smaak, of de warme kaneel en zijn sterke smaak. Maar ook komijn, delicaat aards met mooie citrustonen, kardemom, ook citroenachtig en doet denken aan dennensap, of steranijs, vreselijk anijsachtig.
De planten
Deze anijsgeuren kunnen echter ook afkomstig zijn van venkel, een groente afkomstig uit het Middellandse Zeegebied die dus ook buiten uw bord kan bekoren. En het is niet de enige plant die gemacereerd kan worden. Een voorbeeld is zoethout en zijn onnavolgbare bitterzoete smaak.
Aromatische kruiden
Behalve koriander, die ook in bladvorm kan worden gebruikt, kan het kruidenboeket dat voor de bereiding van gin wordt gebruikt ook rozemarijn omvatten. Deze struik van de muntfamilie doet denken aan citroen en dennen. Het kan tijm ontmoeten met zijn warme, licht bittere en kruidige noten.
Deze lijst is natuurlijk niet volledig en kan eindeloos worden uitgebreid, want gin is een ongelooflijk speelterrein voor distilleerders. Elk onderscheidt zich door zijn unieke combinaties en botanische stoffen uit exotische streken.