Terwijl de meeste sterke dranken, zoals gin en tequila, een lange geschiedenis hebben, zijn cocktails van veel recentere datum. Ontdek hun geschiedenis, van parades tot het verbergen van defecte geesten tot smaakversterkers die spelen met een delicaat evenwicht.
Van New York naar Europa
Cocktails zouden voor het eerst zijn verschenen in de Verenigde Staten in de 19e eeuw. Het werd vermeld in de New Yorkse krant “The Balance, and Columbian Repository” in 1806. In die tijd waren ze heel anders dan de creaties die we nu kennen, omdat ze gewoon een mengsel waren van alcohol, suiker, water en bitters.
Ze werden oorspronkelijk gemaakt om de smaak van sterke drank van slechte kwaliteit te maskeren. Maar barmannen realiseerden zich al snel hun volledige potentieel en begonnen te experimenteren met verschillende manieren om lekkere drankjes te serveren. Daarna veroverden ze Europa, werden steeds complexer en maakten naam als creatieve barmannen.
De nieuwe adem van de drooglegging
Het was met de opkomst van gin en vermout dat ze aan populariteit wonnen en echt interessant werden qua smaak. Dan beginnen we aan Manhattans en Martini’s te nippen. Maar opnieuw hebben ze hun succes te danken aan middelmatige geesten. We zitten midden in de Drooglegging en we moeten een manier vinden om gesmokkelde sterke drank aangenaam om te drinken te maken. Nu kan dat wel, dankzij de cocktails die snel een must aan het worden zijn. Nieuwe, krachtigere ingrediënten zoals vruchtensappen worden toegevoegd. Net als de Gin & Tonic, ontworpen om de smaak van kinine te verbergen, werden ze niet geassocieerd met premium proeverijen.
In de loop der tijd zijn ze mee geëvolueerd met de geesten die op de voorgrond zijn getreden. Triple sec brengt ze in een tijdperk van verfijning, terwijl gearomatiseerde wodka ze exotischer en fruitiger maakt en de nieuwsgierigheid van consumenten wekt.

De opkomst van mixologie
En in de jaren 2000 werd een beweging geboren die hen naar de voorgrond zou brengen: mixologie. Voorbij zijn de geintjes met sterke dranken van weinig waarde; cocktails zijn nu gewilde creaties gemaakt met ingrediënten van topklasse. Barmannen nieuwe stijl verdiepen zich in de balans van smaken om nieuwe ervaringen te bieden. Ze voegen aromatische kruiden toe, maken hun eigen siropen en proberen originele smaken uit. De aanpak wordt gastronomisch, ambachtelijk en soms zelfs wetenschappelijk. Culinaire technieken zoals klaren en fermenteren werden geïntroduceerd. Cocktails zijn nu een absoluut sublieme kunst als je ze tot in de perfectie beheerst, en de trend wordt steeds groter!

Wist je dat? De naam cocktail komt van het Franse “coquetier”, dat vroeger naar een klein glas verwees.
Wil je thuis je eigen hoogvliegende cocktails maken? Volg al onze recepten, van de meest traditionele tot de meest innovatieve, inclusief herbekeken klassiekers. Paloma, Dry Martini, Watermelon Fizz of Gina Colada, je zult keuze te over hebben!