Ontdek een cocktail die even bitter als heerlijk is, en zo verfrissend als je je maar kunt wensen met zijn kruidige noten: Negroni. Aanvankelijk werd het beschouwd als een van de beroemdste in Italië, maar het heeft met succes de grenzen overgestoken. Het is onthutsend makkelijk te drinken en is gebaseerd op een perfecte balans van drie hoofdingrediënten: gin, vermout en Campari.
Een cocktail uit Florence
Het dankt zijn naam aan zijn inspiratiebron, graaf Camillo Negroni. Hij stelde het zich voor als een onafscheidelijke metgezel van aperitivo, bedoeld om de eetlust op te wekken voor de maaltijd. Het is 1919, in het Caffè Casoni in Florence. Graaf Negroni, gewend aan reizen naar de Verenigde Staten, vraagt barman Fosco Scarzelli om zijn favoriete cocktail, de Americano, meer karakter te geven. Dus ruilde hij bruiswater in voor gin en de Negroni was geboren! En om het nog meer persoonlijkheid te geven, heeft hij ook het traditionele schijfje citroen vervangen door een sinaasappel. Het resultaat is een cocktail die je meeneemt door heel Italië: de vermout komt uit Turijn, de Campari uit Milaan, de sinaasappel uit Sicilië en het recept uit Florence.
Met zijn opvallende glinsterende rode tint en krachtige smaak om de smaakpapillen te prikkelen, verwierf het al snel een reputatie. Deze klassieker onder de klassiekers heeft sindsdien zijn waarde bewezen en is nu een van de populairste cocktails, naast de Martini en de Manhattan. Het afgelopen decennium heeft het echter een nieuw leven gekregen en een modieuzer imago. De sterke, bittere smaken hebben mixologen verleid en er een onmisbaar drankje voor kenners van gemaakt.
Om aan de bar van te genieten alsof je thuis bent
En een van de redenen dat het zo populair is, is dat het zo makkelijk te maken is, met slechts drie ingrediënten in gelijke delen. Om het te maken meng je gewoon gin, vermout en Campari. Het is dus gemakkelijk van tevoren te bereiden, wat geweldig is om in bars te serveren. Veel etablissementen boden het aan als afhaalmaaltijd tijdens de lockdown. Merk op dat een gebottelde Negroni na verloop van tijd heel goed zal evolueren, dus geen paniek als je hem vergeten bent in de hoek van de koelkast. Giet het gewoon over ijs in een Old Fashioned-glas en geniet!



Er zijn natuurlijk veel variaties, voor ieders smaak en wensen. De Negroni Sbagliato, waar gin plaatsmaakt voor Prosecco. Negroni Nio met een vleugje Angostura. Le Boulevardier met bourbon in plaats van gin. Of de lichte Negroni Blanc, gemaakt met gin, Lillet en Suze. Je hoeft alleen maar door het assortiment van Ginsiders te bladeren om alles te vinden wat je nodig hebt voor je Negroni.