Na het veroveren van whisky en het regelmatig schitteren in de culinaire wereld, heeft Japan zich nu ook op ambachtelijke gin gestort. Een terugblik op een sterke trend, zowel in het land van herkomst als internationaal, voor producten die oorspronkelijk bedoeld waren voor de export.
Hoewel gin over het algemeen geassocieerd wordt met Engeland, heeft het geen vaste of verplichte plaats van herkomst en de recepten kunnen eindeloos variëren, zolang ze maar gebaseerd zijn op de beroemde jeneverbes. Het staat bijvoorbeeld tegenover tequila, dat uitsluitend in Mexico wordt geproduceerd.
Een snel groeiende sector
Hoewel de sakecultuur diep geworteld is in Japan, heeft het de ontwikkeling van andere sterke dranken niet in de weg gestaan, verre van dat. Wat gin betreft, dit prachtige avontuur begon in 2016 toen een kleine distilleerderij in Kyoto besloot om de eerste ambachtelijke gin van Japan te lanceren, Ki No Bi Kyoto Dry Gin. Dit ingenieuze idee werd al snel overgenomen door Nikka en haar Coffey Gin, en daarna door Suntory, om maar een paar zwaargewichten op de markt te noemen. Sindsdien hebben een aantal distilleerderijen zich in en buiten de oude hoofdstad gevestigd.
Gespecialiseerde bars zijn ook op de kar gesprongen en floreren in het hele land. Ze vieren deze revolutionaire gins en schudden ook graag de traditionele proefcodes door elkaar. Ze geven er vaak de voorkeur aan om de tonic voor de gin te schenken, omdat dit als smaakversterker kan werken. Daarna komt het zeer geurige bouquet dat kenmerkend is voor Japanse gins.
Een unieke aromatische signatuur
Het land van de rijzende zon is gezegend met een enorme diversiteit aan aromatische planten. Ze vormen de ideale basis voor het creëren van unieke en originele gins. De belangrijkste reden? De vier verschillende seizoenen en de vele microklimaten. Binnen hetzelfde gebied zijn er tropische gebieden zoals Okinawa, andere die profiteren van de invloed van de zee, heuvelachtige gebieden met meerdere blootstellingen, klimaten die soms streng zijn, met een combinatie van strenge winters door Siberische winden en moessons uit de Stille Oceaan, of tyfoons en stortregens.

Zoals je hebt begrepen, is Japan een land van contrasten, en niet alle contrasten zijn gemakkelijk om mee te werken. Er kunnen echter een heleboel heerlijke ingrediënten in gedijen. Deze omvatten sakura (kersen)bloesem, yuzu schil (een intense citrusvrucht), sansho peper, sensha en gyokuro groene thee … en je kunt spelen met de lokale rijstalcohol om een basis voor gin te maken. Al deze elementen creëren een onderscheidende aromatische signatuur, die het traditionele palet van gin combineert met Aziatische geuren.
Ontdek nieuwe smaken met Nikka Coffey Gin

Bij Ginsiders bieden we je uitzonderlijke Japanse gins met opmerkelijke profielen. Nikka Coffey Gin is de tweede ambachtelijke gin die in Japan wordt gemaakt en wordt gedistilleerd uit maïs en gemoute gerst in de Coffey distilleerketels van de distilleerderij. Voeg daar jeneverbessen en een heleboel citrusvruchten aan toe, waaronder yuzu, kabosu en amanatsu, en je hebt een extreem geurige spirit. Limoen ontmoet sinaasappelbloesem en maakt daarna plaats voor jeneverbes, roze bessen en abrikoos. Het geheel is levendig en smeuïg en wordt overal ondersteund door een heerlijke aromatische complexiteit, van peper tot steranijs, citrusfruit en vers geraspte gember.