Hoewel gin al eeuwen bestaat, heeft het verschillende perioden van bekendheid gekend. De afgelopen jaren heeft het een ongekend succes gekend. Meer dan een trend, blijft het onze smaakpapillen verbazen met het regelmatig verschijnen van nieuwe referenties. Een dynamische sector, gestimuleerd door ambitieuze producenten met een onbegrensde fantasie. Maar hoe wordt het gemaakt?
Een belangrijke stap, het op smaak brengen
De basis van gin is een neutrale alcohol, zoals wodka, verkregen door distillatie. Het is afkomstig van granen zoals maïs, rogge en gerst, of van melasse van bieten, aardappelen of suikerriet. Dit zijn slechts de meest populaire voorbeelden, want alles kan worden gedistilleerd. Daarom vind je druiven gins.
Deze alcohol wordt vervolgens op smaak gebracht met botanische middelen. Jeneverbes, de kleine blauwgroene bes waaraan de spirit zijn naam ontleent, is natuurlijk een fundamenteel ingrediënt. Voor de rest is alles mogelijk. Aromatische kruiden, diverse vruchten, kruiden… de combinaties zijn oneindig en verrukken de meest creatieve geesten.
Maceratie of infusie 
Aromatisering kan op twee manieren plaatsvinden:
- Maceratie voor distillatie.
De plantaardige stoffen worden gedurende een variabele tijd, meestal 24 tot 48 uur, gemacereerd in neutrale alcohol. Ze worden in een katoenen zak gedaan of komen rechtstreeks in contact met de vloeistof. Deze wordt vervolgens al dan niet gefilterd, afhankelijk van de behoeften van de producent, en vooral van zijn wens om meer of minder uitgesproken aroma’s te hebben, alvorens te worden gedistilleerd.
- Infusie na distillatie.
Een zak met botanische stoffen wordt in de distilleerkolf gehangen of in een geperforeerde kamer in de hals geplaatst. De alcohol wordt verhit, aan de kook gebracht, er ontstaan dampen die de aroma’s opnemen. Alleen de zogenaamde “verwarmingskern”, het beste deel van het distillaat, wordt bewaard.
Er zij ook op gewezen dat bij sommige gins van mindere kwaliteit deze aromatisering geschiedt door toevoeging van een gin-smaakconcentraat of kunstmatige essences van jeneverbessen en andere kruiden of aromatische stoffen. Er is dan geen herdistillatie nodig.
U kent het verwerkingsproces binnen handbereik, nu is het tijd om deze gins te proeven, alleen of in cocktails, om al deze bijzondere smaken te ontdekken.