Hoewel het heerlijk is met een gekoelde tonic en een paar ijsblokjes, kan gin ook alleen worden gedronken om zijn volledige complexiteit te onthullen. Volg de gids en leer alles over de essentiële stappen voor succesvol wijnproeven.
De temperatuur
Er zijn verschillende opties wat betreft de serveertemperatuur. Op kamertemperatuur zal de volle rijkdom van zijn aromatische palet worden onthuld. Als je eenmaal vertrouwd bent met de sterke drank, kun je een scheutje water of een paar ijsblokjes toevoegen. De eerste maakt het minder krachtig, gemakkelijker toegankelijk en brengt andere aroma’s naar voren, terwijl de tweede de sensatie van alcohol vermindert en de frisheid accentueert.
Het glas
We hebben je al de sleutels gegeven voor het kiezen van het ideale glas voor een Gin & Tonic in ons artikel Gin & Tonic: welk glas moet je kiezen, maar hier geef je de voorkeur aan een wijnglas of een tulpglas. Deze hebben het voordeel dat ze de aroma’s concentreren, zodat je ze gemakkelijker kunt detecteren. Giet ongeveer 15 tot 20 ml gin in je glas en begin te nippen.

Olfactorisch onderzoek
In tegenstelling tot wijn hoef je de gedistilleerde drank niet te draaien, omdat de aroma’s bij de eerste neus te krachtig en agressief kunnen zijn. Het is het beste om de wijn een beetje te laten luchten en het glas voorzichtig naar je neus te brengen. Geleidelijk ontstaan er verschillende geuren. Jeneverbes, citrusschil, kruiden zoals peper of gember, aromatische kruiden… deze lijst is niet volledig en varieert naargelang de methode die wordt gebruikt om de gin te maken en de gebruikte botanische stoffen. Vanaf de eerste ademhaling kun je ook beoordelen of het alcoholpercentage hoog is of niet.

De smaaktest
Neem je eerste slok en bereid je gehemelte voor door je smaakpapillen te laten wennen aan de sterke drank en de sterkte van de alcohol. Welke smaken springen eruit? Meer kruidig, kruidig, fruitig of bloemig? Ze kunnen die van de neus oproepen of nieuwe naar boven brengen die een complex geheel vormen. De specerijen markeren het puntje van de tong en het aromatische palet komt volledig tot uiting. Welke smaken lijken eruit te springen? Speelt het met romigheid of frisheid? Is het levendiger of soepeler? Vind je het evenwichtig? En, als teken van kwaliteit, blijft het lang in je mond nadat je het hebt doorgeslikt? Dit wordt persistentie genoemd.
Een echte zintuiglijke ervaring om de aroma’s te ontdekken… je hoeft alleen maar je gin te kiezen uit ons ruime assortiment!