Welkom in de Molignéevallei, aan de poort van de Belgische Ardennen, waar de Distilleerderij Herboristerie de l’Abbaye de Maredsous natuur en traditie ten dienste stelt van uitzonderlijke sterke dranken. Ontdek ze zelf!
Een voorouderlijke geschiedenis
Achter dit opwindende assortiment van hoge kwaliteit schuilt een zeer lange geschiedenis. Het begon in 1872, toen de familie Desclée de Maredsous een benedictijnenabdij wilde bouwen op hun landgoed. De abdij van Maredsous, aanvankelijk gewijd aan het leerlingenwezen met een middelbare school, een kunstnijverheidsschool en een bibliotheek, raakte in 1947 geïnteresseerd in de creatie van alcoholische dranken door middel van bier. Pas in 2016 en met de lancering van de kruidenstokerij begonnen we na te denken over een ander gebruik van de grondstoffen van het landgoed. Vandaag de dag maakt het unieke sterke dranken van medicinale planten.
De vraag naar kwaliteit
Ze volgen een nauwkeurig productieproces waarbij koperen distilleerkolven en van generatie op generatie overgeleverde knowhow worden gecombineerd. Het programma omvat een infusie van botanische middelen met therapeutische deugden in een distillaat van gecertificeerde biologische granen. Daarna wordt hij dubbel gedistilleerd en wordt alleen het hart van de toast bewaard, wat de hoogste kwaliteit is in termen van concentratie en aromatische rijkdom. Echte elixers combineren dus drie fundamentele waarden: milieu, plantkunde en farmacognosie. Maar wat betekent dat? Dat ze biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen behouden, de selectie van ideale planten beheersen en ze verzorgen.



Gins met verschillende eigenschappen
Het resultaat is London Dry Gin, gemaakt volgens de regels van de kunst, elk met zijn eigen specifieke deugden:
Invictus richt zich op vitaliserende planten, waaronder jeneverbessen, hazelnoot, berenklauw en engelwortel. Rond en evenwichtig, met mooie houtachtige noten, past het net zo goed bij een klassieke tonic als bij een Tribute Ginger Beer, dat het een beetje pit geeft dankzij het speciale proces dat de gember en zijn kruidige smaken optimaal benut.
Aéquatis wordt gemaakt van de knoppen en bladeren van regulerende bomen. Den ontmoet es, meidoorn en hazelaar. Meer eikenhout en een goede dosis fruit. Het heeft een verleidelijke soepelheid en balans. Serveer het met een zoete Mediterraanse Fever Tree. Een delicaat, bloemig en geurig huwelijk.
Valéo is rijk aan rustgevende, ontspannende wilde bloemen zoals klaproos, bosroos, sint-janskruid, valkruid en sleutelbloem. Het schommelt tussen zachtheid en subtiele bloemengeuren. Een finesse die prachtig zal zijn met de openhartige en verfrissende bitterheid van een London Essence Pink Grapefruit. Levendig, met verrassende kruidige nuances om je smaakpapillen te prikkelen.
Je kunt ook Liqueur de Fleur d’Élixir proberen, een explosie van wilde bloemen en bosvruchten waarvan we graag genieten in lichte, fruitige cocktails, zoals een vernieuwde gin & tonic. Het combineert vlierbloesem, viooltjes, zwarte bessen, wilde aardbeien, frambozen en bramen tot een complexe en oneindig fruitige smaakervaring, met een zeer aangename lichte bitterheid. Je hoeft alleen maar te kiezen!
Wil je meer te weten komen? De abdij en de distilleerderij van Herboristerie zijn open voor bezoekers.
